13 Ekim 2011 Perşembe

Facebook Jargonu

Facebook Jargonu;

Uzun cümleler kurma : Okumayı sevmeyen bir toplum olduğumuzu unutma. Yazdıkların alameti farika da olsa, hayati önem taşısa da, dünyayı yerinden oynatacak yada çok ilginç olsada, okumayız, sıkılırız, canımız istemez, vaktimiz de olmayabilir.

Ciddi bir mevzulardan bahsetme : Sen istediğin kadar ciddi bir konudan bahset, biz konun dışına çıkmayı ustalıkla başarırız. Tartışmayı ve münazarayı aslen çok seven ama üslubu hakkında sıkıntı yaşayan bir toplum olduğumuzu unutma. Tartışmada asıl konuda da kalmak büyük sıkıntı yaratır bizde, bir konuyu araç edip  başka konulara sıçramak isteriz. Ve konu ne olursa olsun, konuyu belden aşağıya çeker ve ne yapıp edip boka sardırırız.

Kendin gibi olma: Sen istediğin kadar kendin ol, biz burada dışa vuramadığımız kişiliğimizi dışa vururuz, fütürsuzca küfür eder, insanların yüzüne söylemediklerimizi buradan rahatça yazarız. Olmasakda, burada, istersek vatanperver, istersek milliyetçi, istersek marjinal, istersek hayvansever, istersek çevreci ve niceleri oluruz. 

Eleştirme : Biz burada onaylanmak, pofpoflanmak, her yazdığımızın ve paylaştığımızn beğenilmesi için buradayız aksi olsa bir dakika durmayız zaten. Kendimle yüzleşmek istemiyorum, buna zorlama, zor işleri sevmiyoruz. hele ki kafa yoranı. Beni hatalarımla onayla, hatalarımı yanlışlarımı bulup çıkarma ve beni 685 kişiye madara etme. Karizmamın zedelenmesi en son istediğim şeydir, hemen seni siler ve bloklarım. 

Düzgün Türkçe kullanma : Kendimizi okulda gibi hissetmek istemiyoruz, mezun olalı 20 sene olsa da bu böyle.İmla kuralları, -de'ler -da'lar vs vs çok uğraştırır, konuştuğumuz gibi yazarız, hatta konuşmadığımız gibi bile yazarız. Hem alfabenin 29 harf olması yetersiz,  w ve q harflerini de kattık. Yani, anlayacağın biz bozuk Türkçeyi sempatik buluyoruz, bize didaktik yaklaşımı bırak. 

Bilgi paylaşma : Bilgi okulda az biraz verilir, onuda istediğimiz kadarını alıyoruz, aldık bitti, yeni bir şey öğrenmek gereksiz, ne işime yaracağınız bilmediğim, ne zaman kullanacağımı bilmediğim bilgiyle niye kafamı doldurayım, eğlenceli videolar, fıkralar bana yetiyor. Ansiklopedi ve kütüphane sözcüğü bir çoğumuza yabancı geliyor. Hemen hemen, bütün yazarların, şairlerin, düşünürlerin adını ve bir kaç sözünü öğrendik bunlar bizi bayağı idare eder, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmakta fena sayılmaz hani. Bir bilginin 3 kişi tarafından paylaşılması doğruluğu için bize yeterlidir, araştırma zaman kaybıdır. Yani, bilgiye aslen dibine kadar aç ama reddeden insanlarız unutma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder